Monday, August 29, 2016

Lacul Balea - Vf. Negoiu - Lacul Balea - Lacul Capra - Vf. Capra - Lacul Balea

Data: 3-5 august 2012
Nivel antrenament: incepatori
Dificultate traseu: mediu
Unde se lasa masina: parcare pazita Balea Lac


Durata (cu rucsaci mari in spate):

Balea Lac - Vf. Negoiu - Lac Caltun: 10h
Lac Caltun - Balea Lac - Lacul Capra: 8h
Lacul Capra - Vf. Capra: 1 h
Vf. Capra - Balea Lac: 1h



Day 1 - Lacul Balea - Vf. Negoiu - Lacul Caltun

Tura pana pe Vf Negoiu a fost prima tura pe munte ce am facut-o (3-5 august 2012) si singura tura pe munte in care am dormit 2 nopti la cort. In prima zi am pornit din Cluj cu Stelian si Radu, urmand sa ne intalnim la Balea Lac cu un alt grup de prieteni care veneau de la mare. S-au alaturat grupului si niste colegi care urmau sa se intoarca in aceeasi zi.

Pe la ora 11 am ajuns la Balea Lac, unde am lasat masina in parcare si am inceput tura spre Vf. Negoiu. Tura spre Vf. Negoiu porneste din parcarea de la Balea Lac (unde este destul de sigur sa iti lasi masina - pana acum am lasat-o de cateva ori fara nici un incident), cu o urcare, care pe vremea aceea parea destul de grea, fiind si prima oara pe munte si cu rucsaci grei in spate (bineinteles ca nici unul dintre noi nu mai fusese pe munte si toti am exagerat putin cu bagajele).

Dupa prima urcare, am facut o "bine-meritata" pauza de masa. Dupa aceasta, am continuat traseul catre Vf. Laitel, de unde se vede prima oara si minunatul lac Caltun, unde urma sa campam.

Desi vroiam sa facem o pauza la Vf. Laitel, era destul de complicat, deoarece parea sa fie o invazie de musculite prin zona, asa ca am continuat traseul catre Lacul Caltun.

Ajunsi la lac, a inceput o dezbatare in legatura cu ce am putea sa facem cu bagajele. Prima optiune era sa le lasam la lac si sa continuam traseul pana pe Vf. Negoiu si inapoi fara nimic. A doua optiune era sa mergem pana la varf cu ele si sa continuam de pe varf coborarea catre cabana Negoiu. Dupa mai multe discutii s-a decis sa mergem catre Cabana Negoiu.

Optiuni de traseu de la Lacul Caltun catre Vf Negoiu sunt prin Saua Dracului sau prin Saua Doamnei. Traseul este mai lung prin Saua Doamnei. Deoarece auzisem ca traseul era mai periculos prin Saua Dracului + faptul ca era un indicator care mentiona ca traseul este inchis, am decis sa o luam prin Saua Doamnei. Traseul prin Saua Doamnei are o portiune pe lanturi, in rest este destul de lejer.


Pe la ora 18:30-19:00 am ajuns si noi pe varf. Desi mi se parea destul de ingust, am ramas sa luam o masa acolo, si am decis sa nu mai mergem catre Cabana Negoiu pentru ca este destul de tarziu si urma sa se intunece, si sa ne intoarcem la Lacul Caltun sa campam. Langa Lacul Caltun este un izvor, de unde se poate face re-fill cu apa potabila. 


Am ajuns la Lacul Caltun pe noapte. Am inceput sa punem cortul, cort imprumutat bineinteles, fiind prima oara pe munte. Am invatat din experienta primei nopti la cort pe munte sa ancoram cortul cum trebuie data urmatoare, deoarece toata noaptea am avut impresia ca este furtuna afara.

Cortul fiind pus, s-a ajuns si la partea cea mai asteptata a mersului pe munte, o supa la plic seara pe frig :) . 

Day 2 - Lacul Caltun - Lacul Balea - Lacul Capra

A doua zi ne-am pornit de dimineata in grup si nu stiu cum s-a intamplat ca impreuna cu Stelian si Radu am reusit sa grabim pasul fara sa ne dam seama si ne-am pierdut de grup. Planul era sa campam la Lacul Capra. Teoretic am fi putut sa ajungem la Lacul Capra fara sa mai trecem pe la masina, dar avand foarte multe bagaje (de care nu aveam nevoie), am decis sa trecem si sa le lasam la masina.

Traseul de la Lacul Balea la Lacul Capra este de aproximativ 45 de minute, deci am ajuns la lac pe lumina, baietii au putut sa se documenteze in domeniul pusului de cort, astfel incat in a2a noapte la cort sa nu mai avem impresia de furtuna afara. Prietenii de care ne-am pierdut ne-au transmis prin niste plimbareti ca ei au campat mai rapid, nu vor ajunge la Lacul Capra.

Day 3 - Lacul Capra - Vf. Capra - Lacul Balea

Bineinteles ca nu puteam a3a zi sa pornim spre Cluj fara sa mai vedem un varf, asa ca am ales un varf apropiat de Lacul Capra ( aproximativ o ora ), am facut cateva poze si apoi am inceput coborarea catre Lacul Balea. 

No comments:

Post a Comment